Sariți la conținutul principal
Calitate

Namicii tehnologiei fotovoltaice - Hotspotul

30/05/2024
Prezentul și viitorul prezintă mari provocări pentru tehnologia fotovoltaică în ceea ce privește calitatea materialelor, instalarea, exploatarea și, în final, demontarea. Tehnologia fotovoltaică este una matură, însă doar dacă sectorul răspunde în mod adecvat cerințelor de aprovizionare sigură și fiabilă, se poate impune aceasta ca sursă principală de energie electrică pe scară largă.
HotSpot

În această tranșă vom aprofunda un defect grav pe care îl putem întâlni la modulele fotovoltaice, din cauza calității slabe a materialelor și/sau a manipulării: hotspotul sau zona fierbinte. 

Ce este un hotspot? 

Un hotspot este o zonă din interiorul modulului fotovoltaic care se încălzește excesiv și poate provoca distrugerea acestuia sau chiar un incendiu. 

Cum apare un hotspot? 

Hotspotul apare datorită unei rezistențe ridicate într-o zonă specifică a modulului fotovoltaic. Zona afectată devine un consumator de energie electrică care generează căldură, depășind chiar și 200ºC. 

Rezistența provine din defecte interne sau umbriri din mediu. Umbririle pot fi punctuale (murdărie, excremente...) sau permanente (copaci, coșuri de fum sau alte elemente care aruncă umbre temporare asupra generatorului). 

Să vedem câteva exemple: 

Sudură ruptă: Utilizarea unei paste de lipire neadecvate pentru interconectori sau a unor procese de sudură nepotrivite poate cauza ruperea acestora. Poate apărea de asemenea în timpul transportului sau manipulării modulului la fața locului. 

Interconexiune de celule întreruptă 

Hotspot
HotSpot
HotSpot

 

Procesul de generare a unui hotspot: lanțul incendiar 

Din defectele menționate mai sus se înlănțuie procese ireversibile care, în funcție de durata efectului, pot varia de la pierderea performanței până la distrugerea modulului sau chiar la un incendiu. 

HotSpot
HotSpot

Posibil arc electric, flacără rămasă după stingerea arcului electric în materialele din jur 

Incendiu la o centrală fotovoltaică 

Cum să evitați un hotspot? 

Hotspotul este un defect care poate apărea oricând în timpul duratei de viață utile a modulului și poate fi indus din cauza fabricării necorespunzătoare a modulului. Pe de altă parte, dacă transportul și manipularea în timpul instalării nu sunt adecvate, șansele de apariție a hotspoturilor pe toată durata de utilă viață a instalației cresc. 

Pentru a preveni hotspoturile, se recomandă următoarele: 

  • cumpărați materiale de la mărci cunoscute și consacrate, cu procese de fabricație certificate și transparente; 

  • asigurați transportul la șantier în condiții de maximă precauție. Modulele sunt echipamente delicate și trebuie să fie paletizate, fără a așeza greutăți pe ele, pentru a aminti doar două dintre condițiile de transport fundamentale; 

  • în timpul instalării materialelor, asigurați-vă că nu se calcă pe module și respectați instrucțiunile de asamblare ale producătorului; 

  • curățați modulele după cum cer circumstanțele de instalare. De exemplu: într-un loc cu ploaie puțină, unde modulele sunt instalate cu un grad de înclinare mic, curățenia ar trebui efectuată mai des. Și acest lucru nu doar crește performanța centralei, ci și previne apariția hotspoturilor; 

  • verificați centrala cu regularitate. Pe lângă monitorizarea permanentă a centralei, este indicat să se efectueze o inspecție vizuală, cu echipamente speciale de măsurare, cel puțin o dată pe an. 

Cu toate măsurile aplicate, hotspotul și multe alte defecte pot fi combătute în mod eficient. Costul reparației defectelor crește exponențial pe măsură ce acestea sunt descoperite mai târziu, astfel încât fiecare cent investit în calitatea materialelor, montaj și inspecții are un beneficiu economic garantat. 

Articole recomandate