Sariți la conținutul principal
Calitate

Inamicii tehnologiei fotovoltaice - Delaminarea

18/06/2024 / De Gerhard Meyer
În această tranșă vom aprofunda un defect grav pe care îl putem întâlni la modulele fotovoltaice, cauzat de calitatea slabă a materialelor și/sau a manipulării: delaminarea.
Delaminarea

Ce este delaminarea?

Numim „delaminare” fenomenul de pierdere a aderenței diferitelor straturi care alcătuiesc un modul fotovoltaic.
Acest defect poate apărea într-o etapă foarte incipientă, chiar și imediat după instalarea modulului, și se poate agrava pe toată durata de viață utilă a acestuia.

delaminare curbată

În această imagine, putem vedea impactul delaminării asupra performanței unui modul pe durata de viață a acestuia (zona albastră).

Cum să evitați delaminarea?

Delaminarea modulului este un defect care poate apărea în orice moment pe durata de viață utilă a modulului, cauzat de fabricarea necorespunzătoare și/sau de utilizarea de materiale inadecvate. Pe de altă parte, dacă transportul și manipularea în timpul instalării nu sunt adecvate, șansele de apariție a delaminării pe toată durata de viață utilă a instalației cresc.

Pentru prevenire, vă recomandăm următoarele:

  • să achiziționați materiale de la mărci cunoscute și consacrate, cu procese de fabricație certificate și transparente;
  • să asigurați transportul la șantier în condiții de maximă precauție. Modulele sunt echipamente delicate și trebuie să fie paletizate, fără a așeza greutăți peste ele, pentru a menționa doar două dintre condițiile de transport fundamentale;
  • să manipulați modulul cu grijă în timpul instalării materialului și să respectați instrucțiunile de montare ale producătorului;
  • să verificați centrala cu regularitate. Pe lângă monitorizarea permanentă a centralei, este indicat să se efectueze o inspecție vizuală, cu echipamente speciale de măsurare, cel puțin o dată pe an.

Cu toate măsurile aplicate, delaminarea și multe alte defecte pot fi combătute în mod eficient. Toate activitățile de prevenire a riscurilor merită să fie realizate. Costul reparării defectelor crește exponențial pe măsură ce acestea sunt descoperite mai târziu, astfel încât fiecare cent investit în calitatea materialului, instalare și revizii are un beneficiu economic garantat.

De ce se produce?

Un modul este alcătuit din mai multe straturi. Acestea sunt unite între ele prin vid în timpul procesului de fabricație pentru a se încerca eliminarea oricărui rest de aer și umiditate care ar putea rămâne între ele. Diferitele straturi își pot pierde capacitatea de aderență atunci când fabricarea este inadecvată și/sau sunt utilizate materiale de proastă calitate. Astfel, va fi foarte important să se asigure, printre altele, calitatea EVA și a substratului.

Aici putem vedea diferitele straturi pe care le putem întâlni la un modul.

De ce este produsă

Cum se detectează delaminarea?

Putem detecta delaminarea printr-o inspecție vizuală a modulului. Se observă modificări de culoare ale modulului, pete lăptoase pe partea din față a modulului și/sau formarea de bule pe partea din spate.

Cum îl identificăm

Cum apare delaminarea?

Poate apărea din faza de fabricare a modulului, atunci când straturile nu sunt laminate corect. Acest lucru se poate întâmpla atunci când straturile nu rămân suficient de mult în așa-numitul „laminator”, echipamentul responsabil cu lipirea sticlei, EVA-ului, celulelor și substratului.

O altă cauză este utilizarea unor materiale de proastă calitate. În special EVA și substratul sunt predispuse să-și piardă capacitatea de aderență. Dacă luăm în considerare și expunerea permanentă la factori meteorologici precum temperatura, umiditatea și iradierea UVA, modulele de calitate slabă pot începe să se delamineze la scurt timp după instalare. Desigur, transportul defectuos și manipularea incorectă a modulului în timpul instalării duc și ele la apariția fenomenului.

Cum afectează delaminarea modulul?

Când delaminările sunt departe de marginea modulului, ele afectează negativ performanța, deși nu au de ce să constituie o problemă de siguranță. Totuși, aceste delaminări se pot extinde și pot ajunge în zona de margine a modulului. Astfel, pot intra în contact cu mediul înconjurător, încurajând pătrunderea aerului și a umidității, ceea ce va provoca coroziune și distrugerea ireversibilă a modulului, afectând integritatea instalației.

Cum afectează modulul

Articole recomandate