Ce avantaje oferă celula de tip N?
O mai bună eficiență
Celulele de tip N sunt pur și simplu mai eficiente. Cu alte cuvinte, cu aceeași suprafață se obține o putere mai mare, ceea ce înseamnă mai multă energie în timp. Acesta este unul dintre principalele avantaje, deoarece piața cere întotdeauna puteri mai mari. În ultimii ani, această creștere a puterii s-a obținut în principal prin mărirea suprafeței de captare, adică utilizând celule cu o suprafață mai mare și/sau pur și simplu utilizând mai multe celule per panou. Dar această creștere a suprafeței duce la module care sunt din ce în ce mai mari, mai grele și, prin urmare, din ce în ce mai greu de manipulat. Mai multe voci din sector consideră că am atins deja dimensiunile maxime ale modulelor și că nu ar trebui să le facem mai mari de atât. Prin urmare, singura modalitate de a obține mai multă putere este să obținem mai multă eficiență. Iar celula de tip N este unul dintre cei mai buni aliați în această provocare de a obține mai multă putere fără a mări suprafața modulului. Probabil că acum este momentul în care vom vedea cu adevărat noi creșteri ale eficienței modulelor.
Fără LID
După cum spuneam, la celulele de tip N, fosforul este folosit de obicei pentru a dopa celulele. Deoarece nu se folosește bor, nu există o combinație posibilă între bor și oxigen care poate fi prezentă în celulă. Această combinație bor-oxigen este în mare măsură responsabilă pentru generarea pierderii de putere din cauza degradării efectului LID (Light Induced Degradation). Acest efect LID prezent în modulele de tip P care folosesc bor pentru dopaj provoacă pierderi de performanță între 1% și 3% din normal, și uneori mult mai mult, de la începutul duratei de viață a instalației, adică la primele expuneri la soare. Aceste pierderi sunt ireversibile, adică pe toată durata de viață a modulului fotovoltaic. Ceea ce nu este puțin lucru atunci când luăm în calcul toată energia pe care acest lucru o reprezintă pe toată durata de viață utilă a unei instalații fotovoltaice, care ar trebui să ajungă la peste 35 de ani de funcționare. (Unii producători folosesc galiu în loc de bor la celulele de tip P, evitând astfel efectul bor-oxigen, având mai multă putere disponibilă și generând mai multă energie pe toată durata de viață utilă, de exemplu, LONGi de ani de zile, JA Solar și REC la noile lor game de module.)
Mai puțin PID
Apropo de degradare, de data aceasta indusă de potențial, N-Type are și o rezistență mai mare la PID (Potential Induced Degradation).
PID-ul cu celule de tip P vine în principal cu un efect de imperfecțiuni ale sticlei, cum ar fi oxigenul, care se combină cu borul. Pe când la modulele de tip N calitatea celulei în sine este cea care poate provoca pierderi cauzate de PID și, prin lipsa de bor, o mare parte a problemei este eliminată.
Aceste două avantaje, fără LID și mai puțin PID, înseamnă pentru clientul final o degradare mai mică în primul an și, de asemenea, o degradare mai mică în anii următori. Adică mai multă energie pe toată durata de viață utilă a instalației.
Dar nu se termină aici!
Un coeficient de temperatură mai bun
Celulele de tip N au un coeficient de temperatură mai bun decât celulele de tip P. Adică, pierderea de putere, în principal din cauza căderii de tensiune, este mai puțin afectată atunci când temperaturile cresc. Acest lucru permite o putere de ieșire mai mare în condiții dificile pentru siliciu, adică atunci când este mai cald, ceea ce în general se întâmplă atunci când există și mai multă radiație. Așadar, putem spune că celulele de tip N oferă mai multă putere atunci când condițiile sunt mai adverse și mai interesante.
Un coeficient de bifacialitate mult mai ridicat
Întrucât nimic nu este întâmplător, vorbim aici și despre modulele bifaciale. După cum știm deja, această tehnologie își creează o nișă în creștere pe piață și chiar promovează și conduce cercetarea și dezvoltarea modulelor fotovoltaice în general. Care să fie motivul? Ei bine, din momentul în care tehnologia PERC a ajuns la o scară masivă, tehnologia bifacială avansează, deoarece între una și cealaltă este doar un pas mic pentru a obține repercusiuni mari.
Tehnologia bifacială a ajuns să capteze o mare parte a pieței, în principal piața marilor centrale, datorită creșterii mai mult decât interesante a producției, dar și unei mici creșteri a prețului €/Wp. Cu alte cuvinte, plătind doar puțin mai mult, se poate genera mult mai mult.
Celula de tip N are un coeficient de bifacialitate mai bun decât celula de tip P. Adică, în sine, această celulă poate genera mai multă putere prin partea din spate decât celula de tip P. Factorul sau coeficientul de bifacialitate (%) este definit ca fiind relația dintre eficiența obținută prin partea din spate a modulului și eficiența obținută prin partea din față a modulului atunci când ambele fețe sunt supuse la aceeași radiație, de exemplu, 1.000 W pe metru pătrat ca în testele standard.
Acest avantaj nu este de neglijat, mai ales când unii producători evaluează posibilitatea de a menține doar linii de module bifaciale într-un viitor nu atât de îndepărtat.
Toate aceste avantaje pe care le-am menționat adaugă mai multă putere. De aceea, putem crede că dezvoltarea tehnologiei N-Type va dobândi din ce în ce mai multă importanță pe piață și această tehnologie va progresa puțin câte puțin.