Sariți la conținutul principal
Știri

Energia solară și eoliană propulsează Europa către un viitor energetic sustenabil

13/09/2024 / De Amara NZero
Asistăm la un moment istoric în producția de energie; sectorul se transformă rapid. Raportul Ember Group pentru 2024 subliniază schimbarea semnificativă către sursele de energie regenerabilă în Europa, cu energia solară și eoliană în frunte. Țări precum Spania, Grecia, Italia, Franța și Bulgaria sunt în fruntea acestei transformări, demonstrând că tranziția energetică este în curs de desfășurare.
Energie regenerabilă în Europa

Pentru prima dată, mai mult de un sfert din electricitatea din UE (27%) a fost furnizată de energia eoliană și solară în 2023, ducând electricitatea regenerabilă la un procent de 44%. Producția combinată de energie eoliană și solară a crescut la un nivel record de 90 TWh, iar capacitatea instalată a ajuns la 73 GW.

Energia solară: o creștere accelerată

Energia solară a apărut ca o sursă cheie de electricitate în Uniunea Europeană, atingând un record de 9,1% din producția totală în 2023, ceea ce echivalează cu 246 TWh. Doar în 2023 a crescut cu 35 TWh. Această creștere este o dovadă a desfășurării rapide și a adoptării acestei tehnologii curate și locale. Această sursă de energie nu numai că crește în capacitate, ci și în eficiență. Tendința pe termen lung este clară: energia solară se extinde rapid. Din 2015, a crescut cu 146% și se așteaptă să continue această traiectorie ascendentă.

Aspecte regionale

  • Grecia: Conduce în creșterea procentuală cu 19% din electricitatea sa provenind din energia solară (9 TWh), reprezentând o creștere notabilă și subliniind angajamentul său față de sursele de energie regenerabilă.
  • Spania: Se poziționează ca al doilea cel mai mare producător de energie solară din UE,
  • Italia și Franța: Italia a generat 31 TWh, iar Franța 23 TWh, consolidându-se și ca actori importanți pe piața solară europeană.
  • Bulgaria: Deși nu se remarcă absolut, Bulgaria a crescut cu 9% în energia solară, contribuind la creșterea generală a regiunii.
SOLAR: Country Ranking 2023

 

Energia eoliană: depășind gazul

Energia eoliană a arătat și ea o creștere remarcabilă, atingând 18% din producția de electricitate din UE în 2023, cu o creștere record de 55 TWh (+13%) față de 2022. Energia eoliană a produs 475 TWh, echivalentă cu cererea totală de electricitate a Franței, comparativ cu 452 TWh din gaz. Această creștere a permis ca energia eoliană să depășească pentru prima dată energia produsă din gaz. UE a fost pionier în adoptarea tehnologiei eoliene, iar tendința de creștere sugerează că va continua să joace un rol central în mixul energetic. Cu condiții favorabile de vânt, în special în lunile de iarnă, se așteaptă ca producția eoliană să continue să stabilească noi recorduri.


Contribuții pe țări

 

  • Germania: Se află pe primul loc cu 141 TWh produse din energia eoliană, crescându-și producția cu 16 TWh în 2023.
  • Franța și Olanda: Franța a crescut producția de energie eoliană cu 10 TWh, în timp ce Olanda cu 7,8 TWh, demonstrând o creștere puternică în aceste piețe.
  • Spania: A generat 64 TWh de energie eoliană, consolidându-se ca unul dintre principalii producători de această energie în Europa.
Wind ranking

 

Progrese în tranziția energetică

Invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 a marcat un punct de cotitură în dependența de combustibilii fosili în Europa. Începerea acestui conflict a catalizat o schimbare structurală către sursele de energie curate, accelerând tranziția energetică în întreaga UE.

În 2023, s-a intensificat de-cuplarea nu doar de cărbune, ci și de gaz, atingând niveluri istorice minime în producția de electricitate din combustibili fosili, care au reprezentat pentru prima dată mai puțin de o treime din producția totală.

Emisiile produse de sectorul electric au scăzut cu un record de 19% (-157 milioane de tone CO2 echivalent) în 2023, depășind scăderea anuală precedentă de 13% din 2020. De la vârful său din 2007, emisiile sectorului electric din UE s-au redus aproape la jumătate (-46%). Creșterea energiei eoliene și solare a contribuit în mare parte la această scădere, împreună cu reducerea cererii de electricitate.

Pe măsură ce electrificarea avansează în toate sectoarele, cererea de energie va continua să crească. Este esențial ca această creștere să fie acoperită de un aport mai mare de surse de energie regenerabilă pentru a atinge obiectivele climatice.

Acest progres în implementarea surselor de energie regenerabilă trebuie să fie și mai rapid pentru a maximiza beneficiile tranziției energetice. Crearea unui sistem energetic flexibil, eficient și decarbonizat este esențială. Deși s-au înregistrat creșteri record în producție și capacitate, încă nu se avansează cu viteza necesară pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris.

Pe măsură ce ponderea energiei eoliene și solare continuă să crească, infrastructura rețelelor, stocarea și răspunsul la cerere vor deveni din ce în ce mai critice. Sistemul electric al UE se află într-o mare schimbare către un sistem dominat de energia eoliană și solară și este esențial să menținem o direcție politică clară pentru a consolida și extinde progresele realizate.


Scădere fără precedent a cărbunelui și a gazului

Producția de electricitate din combustibili fosili a scăzut cu 19% (-209 TWh) în 2023, atingând nivelul cel mai scăzut din istorie și reprezentând pentru prima dată mai puțin de o treime din mixul electric al UE. Producția de cărbune a scăzut cu 26% (-116 TWh), atingând nivelul său cel mai scăzut înregistrat, iar producția de gaz a scăzut cu 15% (-82 TWh), cea mai mare reducere anuală din cel puțin 1990.

Închiderea centralelor pe cărbune, care s-a încetinit în timpul crizei energetice, continuă să fie planificată pentru anii următori. Pe măsură ce cărbunele se apropie de eliminare, gazul va fi următorul care va intra într-un declin terminal.

 

Coal Generation Comparative
Gas Generation Comparative

Articole recomandate